Met plezier naar het Voortgezet Onderwijs!

Een tweedaagse zomertraining voor jongens en meiden uit groep 8

Van groep 8 naar klas 1
Nog even, en je basisschooltijd is voorbij. Na de grote vakantie zet je je eerste stappen op de nieuwe school in het Voortgezet Onderwijs! Je verlaat je vertrouwde groep klasgenoten en zit straks in een hele nieuwe groep!
Lijkt het je leuk, kijk je er naar uit? Of vind je het ook best eng, en zie je er soms tegen op?
Denk je dat je er bij zult horen of ben je bang dat je (weer) gepest gaat worden?
Vind je het lastig om een gesprekje met iemand te voeren die je niet kent? Weet je niet goed hoe je contact moet maken met andere jongeren?

Als je regelmatig piekert over dit soort zaken, weet dan dat je je daar op kunt voorbereiden. Er is namelijk een cursus waarin je samen met andere jongeren kunt leren om een goeie start te maken in het V.O.

Training: ‘Met plezier naar het V.O.’
Met deze training krijg je vlak voordat het V.O. begint bagage mee om in de nieuwe klas een stevige start te maken. Je doet dat in een groep waarbij je ervaart dat je niet de enige bent die het spannend vindt. Dat geeft steun. Samen zul je dingen leren die in de eerste weken op het V.O. van pas zullen komen. Met als resultaat: meer plezier bij de start van een belangrijke periode in je leven. Want naast leren betekent deze tijd van het voortgezet onderwijs vooral contacten (leren) maken met andere jongeren.

De aanpak
Er wordt veel geoefend in deze training. In het begin zul je daaraan moeten wennen, maar je zult al snel merken dat dit een prettige manier is om veel te leren op het gebied van contact maken. Ook gaan we samen ontdekken wat voor jou de meest lastige zaken zijn bij je start in V.O. Op basis van die ontdekking ga je jezelf een paar
doelen stellen, als hulp voor de eerste weken. Bij de training horen twee terugkombijeenkomsten waarin je vertelt wat je met je doel hebt kunnen doen.
In de training wordt serieus bezig zijn afgewisseld met ontspannende spelletjes.

Voor wie is de training bestemd?
De training is bedoeld voor jongeren die het basisonderwijs gaan verlaten en voor het eerst naar het voortgezet onderwijs gaan. Het kan zijn dat je in het basisonderwijs problemen had in de omgang met andere kinderen of dat je daar gepest werd. Maar ook als je bijvoorbeeld als enige uit de groep naar een andere school gaat kan de training belangrijk zijn.

Kennismaking
Vooraf aan de groepstraining is er een kort individueel kennismakingsgesprek. We zullen daarin praten over de manier waarop jij profijt kunt hebben van de training. Het kennismakingsgesprek kunnen je ouders aanvragen door te bellen of te mailen.

Wat gaan we doen?
De groepstraining bestaat uit een programma van twee dagen in de laatste week van de zomervakantie.Daarnaast zijn er twee terugkombijeenkomsten: één in de week na de start van het V.O. en de andere drie weken daarna. Deze bijeenkomsten duren steeds 1,5 uur. Aan de volgende vaardigheden wordt gewerkt in het programma:
Jezelf voorstellen / kennismaken / lichaamshouding, stemvolume, oogcontact / gesprekjes leren voeren / wat vind je lastig? / anders over lastige situaties leren nadenken (apen en beren leren herkennen) / op plagen leren reageren / met humor leren reageren.

Zakelijke gegevens:
De training wordt gegeven in de praktijkruimte Emmakade 59 NZ in Leeuwarden.
De prijs bedraagt € 490,- voor de gehele training (intake, twee dagen trainen en twee terugkombijeenkomsten).
Vergoeding door de ziektekostenverzekering is van toepassing.
Voor nadere informatie en opgave kunt u contact opnemen met Ton Straver:
tel: 058 – 267 14 73
email: ton.straver@wanadoo.nl